30.11.2022

Matematiikassa opiskelemme nyt geometriaa. Niinpä kysyin oppilailta, mitä geometrisiä kuvioita tunnistat open puserossa ;-)  Hame on tuotemerkillä MerryFinn by Artella (toiminut Kouvolan suunnalla 1960-91). Puserossa lukee Unico #madeinfinland, mutta lieneekö sama kuin Unico Ompelimo, joka edelleen toimii? 

Olen käyttänyt tätä yhdistelmää 1980-90-luvun taitteessa, mutta en kovin paljon. Olkatoppaukset on komeat. Nyt kyllä tykästyin siihen, enemmän kuin 30 vuotta sitten :-)  

Niin, mitäs geometrisiä kuvioita tuossa tunikassa onkaan, osaatko sanoa?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
26.11.2022

Kaikilla vanhoilla vaatteillani ei ole sen kummemmin tarinaa tai johonkin tärkeään hetkeen liittyvää juttua. Näin on laita tämänkertaisella postauksella. Muistan vaan, että käytin tätä #madeinfinland yhdistelmää paljon töissä 1990-luvulla. Selma-neuleen pusero on äärettömän pehmeä ja mukava päällä, paljon käytettynäkin uuden veroinen. Kaulus on 90-luvun puseron tapaan persoonallisen kaunis. 

Marimekon hametta olen myös käyttänyt todella paljon erilaisissa yhdistelmissä, musta perushame kun on, ja se onkin kuluneemman näköinen. Toki edelleen suht siisti, eli käyttöön taas otin.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
19.11.2022

Tänään käymme Helsingissä, mutta myös aikamatkalla vuoteen 1988 - silloinkin Helsingissä! Nimittäin Alkon koulutusjohtaja Anssi Jyllinkoski kutsui minut graduni valmistumisen jälkeen lounaalle Alkon legendaariseen Vuorannan koulutuskeskukseen. Gradun aihe oli "ALKOHOLILIIKKEEN MYYJÄ - KÄYTÄNNÖN ALKOHOLIPOLITIIKAN TOTEUTTAJA, Oy Alkoholiliike Ab:n vähittäismyyntihenkilökunnan opastus- ja koulutustoiminta 1932-1967". Se oli itse asiassa ensimmäinen tutkimus Alkoholiliikkeen myyjien koulutuksesta. Gradustani tehtiin myös juttu Alkon Pulloposti-nimiseen henkilökuntalehteen. Vierailu oli minulle suuri kunnia, siksi piti pistää vähän parempaa päälle :-) 

Koko asu, kellohame, jakku ja raakasilkkipusero, ovat jälleen Ulvilasta #jils - tuotantoa. Asukokonaisuus on ostettu ehkä jo vuonna 1987, ja pidin sitä aika paljon monenlaisissa juhlissa, kuten koulun päätösjuhlissa, lakkiaisissa ja häissä. Ja taas tänään, noin 35 vuoden jälkeen :D

Gradusta vielä sen verran, että tätä päivitystä tehdessäni kaivoin sen esille, niin täytyy hämmästellen sanoa, että onpas se hyvä! Enää en osaisi.... Professori Viljo Rasila totesi, että aihetta ei silloin ollut tutkittu, ja että siitä riittäisi hyvinkin jatkoa lisensiaattityöhön, itsellä vaan ei intoa riittänyt jatkaa. Aika huikeaa oli nuoren likan saada haastatella vanhoja arvonsa tuntevia Alkoholiliikkeen johtajia, kuten paikallisjohtaja Pauli Erkkiä (vuodesta 1932 paikallisjohtajana Hangossa, Tammisaaressa ja Kuopiossa), vanhinta myyjää Armas Salakaria (vuodesta 1946 Alkossa Forssassa) sekä Forssan paikallisjohtaja Kauko Vaarasolaa (Alkossa vuodesta 1936, johtajaksi Forssaan 1941). Muistan mm., kuinka pääsin haastattelun merkeissä vierailemaan johtaja Pauli Erkin kotiin Tampereelle, ja siellä hän vastaanotti minut arvokkaasti rusetti kaulassa tumma puku päällä, ja rouva tarjoili kahvit salongissa! 

Vanhoja vaatteita esiin kaivaessa monenmoista jo unohtunutta palaa mieleen!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
9.11.2022

Tällainenkin #madeinfinland hamonen vintiltä löytyi - itse asiassa se on kietaisuhame ja todella kaunis! Muistin tottakai hameen, vaikka en ole sitä noin 30 vuoteen käyttänyt. Se on hyvin persoonallinen ja todella ajaton niin malliltaan kuin väreiltään. Hame on Charin-nimisen vaatevalmistajan. Valitettavasti en ole löytänyt siitä mitään tietoa, vaikka suomalainen firma onkin ollut. Olisi kiva tietää, missä päin Suomea firma on toiminut. 

Tänään yhdistin hameeseen vihreän puseron ja Tyyki Design 'n kierrätysvetoketjuista tekemän kissakorun, mutta huomenna laitan kouluun mustan angoraneuleen ja koruksi pronssisen #kalevalakoru Hattulan lintu -käädyn, koska nyt alamme opiskella Suomen pronssikautta :-) 

Kuvan perusteella voisi ajatella, että lilan sävyinen sopisi parhaiten värien puolesta hameeseen, mutta livenä myös vihreä mätsää. 

Hattulan linnusta kalevalakoru.fi kertoo näin: "Pohjoisen kansoille muodostui erityinen suhde vesilintuihin. Heille vesilinnut symboloivat hedelmällisyyttä. Pohjolan väelle lintujen keväinen paluu oli lupaus kesästä, uuden alusta. Vesilintujen paluun myötä tiedettiin, että luonto herää taas eloon. Vesilinnuissa oli hedelmällisyyden taika. Tämän linnun aihe on Hattulan Luurilasta 1000-luvulta."

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
2.11.2022

Aitoa 1980-lukua & aitoa #madeinfinland Nansoa - tällaisen noin 35 vuotta vanhan puseroni hain nyt vintiltä käyttöön.  Mahtavat on olkatoppaukset, ja hyvin säilyneet, nimittäin joistakin vaatteista ne on hapertunut jauhoksi. "Ylisuuri" poolokaulus on tässä puserossa se juttu, aika kiva itse asiassa.  

Koru on noin 15 vuoden takaa, ei sen vanhempi. Hame suomalainen #promise. Asu oli käytössä tällä viikolla, ja käyttöön myös jää! 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
27.10.2022

Näitä vanhoja #madeinfinland vaatteitani esiin kaivaessani hämmästellen olen huomannut, kuinka Lahden seudulla on ollut todella vilkasta vaatetuotantoa 1980-90-luvuilla. Tämäkin neulepusero, jota pidin tällä viikolla töissä, on lahtelaisen Knitmaster-yrityksen tuotantoa. Mahtaako vielä olla toiminnassa? On kyllä ihanan tuntuinen iholla ja neuleen erikoisuus on sen kaunis kaulus. 

Pusero on lähes 40 vuotta vanha. Kuva, jossa käytän sitä, on otettu 6.1.1984, kun tätini täytti 50 vuotta. Aune-tädillä oli muuten varmasti vielä laajempi vaatehuone kuin minulla! Sukuvika.... Tämä on myös niitä harvoja vaatteitani, joita molemmat tyttäreni ovat käyttäneet. 

Keskiviikon kaulakoru on niinikään 1980-luvun Aarikkaa ja housuhame #madeinfinland 1980-90-luvun vaihteesta. Torstaina valitsin Madeiralta ostetun kissakorun.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
21.10.2022

Löytyihän sieltä vinttikammarista sentään Marimekkoakin, nimittäin viittatakki 30 vuoden takaa! Silloin ainakin vielä #madeinfinland. 

Muistan näiden vanhojen vaatteiden iät sillä tavalla, että aina joskus mieleen tulee se tapahtuma tai tilanne, jossa olen vaatetta käyttänyt. Tätä tyylikästä viittatakkia käytin paljon koulussa töissä, mutta muistan myös kaksi tapahtumaa; toinen oli Tyyne-mummun hautajaisissa vuonna 1994. Se oli tietysti arvokas tilaisuus, mutta erityisesti jäi mieleen, kun Humppilan kirkkoherra sanoi, että hän ei ole koskaan ennen ollut hautajaisissa, joissa kuusi omaa poikaa kantaa äitinsä hautaan. Sarangin veljeksiä oli tosiaan kuusi. 

Toinen tarina liittyy erääseen alastarolaiseen maalaistaloon, jota kävimme katsomassa. No, talo jäi Alastarolle, mutta takki on edelleen kuin uusi - ja tulee käyttöön! On se vanha maalaistalokin remontoitu hienoon kuntoon, mutta ei meidän toimesta. 

Viittatakki on 80% villaa, ja malliltaan todella ajaton! Huivi #marjakurki

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
16.10.2022

Vähän juhlavampaa #madeinfinland vaatetta eilen. Sininen on kyllä aina ollut luottovärini, kun näköjään sitä tuolla vanhojen vaatteiden varastossanikin paljon on. Carissan pusero ja Tuomiss-hame ovat 30 vuoden takaa, 1990-luvun alusta. 

Carissasta olen jo aikaisemmin kertonut, eli se oli vaatteiden valmistaja Ulvilassa. Mistään en ole löytänyt enempää tietoa tästä suomalaisesta vaatevalmistajasta, vaikka itselläkin useampi Carissan vaate on. Carissan tehtaanmyymälästä tämäkin pusero on ostettu. 

Puserossa on sen ajan mukaisesti paljon yksityiskohtia: kaunis pääntie, tyköistuvat leikkaukset edessä ja takana, nätit tinanapit sekä hauskat "frakkiliehakkeet" edessä helmassa. Tuomiss-hameen kellohelmassa on neljä halkiota, jotka tietty korostuvat liikkeessä.  

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
13.10.2022

Voi niitä optimismin aikoja.... kun sai ajatella, että ihminen jalostuu ja kehittyy. Tällaista aikaa elettiin 1990-luvulla, kun sai katsella itäsaksalaisten murtautumista muurinsa hajottaen vapauteen ja Neuvostoliiton hajoamista omaan mahdottomuuteensa. Se oli ihmisen vapaan mielen ja demokratian voittokulkua. Tai näin sitä luultiin. Kuinka näin lyhyessä ajassa eletäänkään toisenlaisessa maailmassa....Toki Balkanilla käytiin sisällissotaa ja tiedettiin jo ilmastonmuutoksesta. Siihen aikaa käytettiin kylläkin termiä kasvihuoneilmiö. Mutta silti ihmismielessä eli optimismi, että ihminen viisaudessaan pystyy ratkaisemaan nämä ongelmat. 

Tällaisia tuli mieleen, kun kaivoin vinttikammarista tämän vihreän asun 1990-luvun puolivälistä, #madeinfinland By Nina tunikan ja siihen kuuluvan hameen. Miksiköhän olen kiikuttanut sen vintille, kun se on kuitenkin tyyliltään ja väriltään ajaton? Tällä viikolla ilostutin itseäni käyttämällä asua töissä. Asussa on kauniita yksityiskohtia, niin kuin yleensäkin 30-40 vuotta vanhoissa suomalaisissa vaatteissa: erikoinen kaulus, kivat napitukset hameen etuhalkiossa sekä tietysti vuorikangas. 

Kaikesta huolimatta - luotan edelleen ihmisen viisauteen. Varmasti viisaat aivot osaavat ratkaista ilmastonmuutoksen ongelmat ennen pitkää, ja kyllä minä demokratian voittoonkin uskon. On se kaikista - huonoistakin - vaihtoehdoista parhain.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
7.10.2022

Mahtaako vielä tulla aika, jolloin tämän takin käyttäminen ei olisi noloa....? Toisaalta, kun katselee Pariisin muotitalojen syysnäytösten videoita, niin vinttikammarista löytynyt takkini on hyvin hillitty ja jopa muodikas. En ole juurikaan vanhoja takkejani esitellyt, sillä niitä ei kovin monta ole tallessa. 

Tämä takki on valmistettu Humppilassa 1980-luvun lopulla Ajattoman tehtaassa. Ajaton valmisti persoonallisia takkeja vuosina 1966-1990, ja ainakin 1980-luvulla kuvan rakennuksessa kakkostien varressa. Sen päädyssä oli tehtaanmyymälä, josta tämäkin takki on ostettu. Ostin sieltä muutamia takkeja, mutta niitä on jäänyt matkan varrelle. Asuin Forssassa 32 vuotta, ja Punkalaitumelle muuttaessani muuttosiivousta tehdessäni vein Texvexiin monta takkia, myös näitä Ajattoman tekemiä. Mahtaisiko niitä vielä olla Texvexissä, jos hakisi takaisin... 

Pidin tätä takkia paljon työskennellessäni nuorena opettajana Punkalaitumen yläasteella ja lukiossa. Takkia katsellessani mieleen muistui elävästi välituntivalvonnat sekä kissa- ja hiirileikit oppilaiden kanssa... Tasan tarkkaan tiesimme, kuka oli tupakalla koulun nurkalla ;-)  Nurkan takaa nousi savu, ja yksi oli aina vahtina, eikä hänkään osannut hoitaa hommaansa huomaamattomasti :D  Välillä toki saimme yllätettyä oppilaat, ja jälki-istuntohan siitä seurasi. Toivottavasti nämä nyt jo noin viiskymppiset sankarit ovat tupakkansa tumpanneet lopullisesti. 

Takki on erinomaisessa kunnossa, ja onhan se aivan upean värinen ja kangas on erittäin kaunis. Muita esittelemiäni vanhoja vaatteita olen käyttänyt töissä tai muissa julkisissa tilanteissa, mutta olisiko minulla kanttia seisoa Forssan Prisman kassajonossa tämä takki päällä....
Huivi #marjakurki

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
2.10.2022

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, kuten esimerkiksi huominen työpäivä - suunnittelin nimittäin huomisen työasun! #päivänasu on maanantaina sitä vanhaa kunnon Nansoa #madeinfinland. Tai pikemminkin #madeinnokia. Käytin tätä kaksiosaista asua Punkalaitumella historian opettajana työskennellessäni todella paljon 1990-luvun alkupuolella. Asussa ei ole mitään liioiteltua, ja kangaskin on kauniin hillitty. Nyt yhdistin asuun tuon uuden kissakorun, jonka siis teetin Turussa Tyyki Design -liikkeessä. Olen todennäköisesti ostanut tämän asukokonaisuuden Nokialta, jossa Nansolla oli oma putiikkinsa ainakin vielä 1990-luvulla. Siellä poikkesin silloin tällöin.

PS. Open pitää varmaan tuplata muistivitamiini B12:n annostus, että muistaisi paremmin seuraavan päivän työt kuin 30 vuoden takaiset :D

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 28.9.2022

Leninki 1970-luvulta. Tätä en ole vielä tohtinut käyttää töissä, mutta josko sitten keväällä.... Se on Miss Design -nimisen #madeinfinland vaatevalmistajan tuotantoa. Yritys on perustettu Himangalla 1974, alkujaan toiminut nimellä Design-Tuote (Wikipedia). 

Käytin leninkiä poikaystävän lakkiaisissa vuonna 1978. Poikaystävä jäi matkan varrelle, mutta leninki säilyi :D Vanha kuva on samalta ajalta, 1970-luvun lopulta. Reino-isä myös kuvassa mukana ja sylissäni pikkuserkkuni maltankoira. 1970-luvun alkuvuosien värikuvissa värit ovat muuttuneet aika tavalla! 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
23.9.2022

Tänään korupostausta, toki myös suomalaiseen käsityöhön liittyen.
Kävimme muutama vuosi sitten Montenegrossa, jossa on kissoistaan kuuluisa Kotorin kaupunki. Kotor tarkoittaa kissaa. Kaupungissa kissateema näkyy kaikkialla, erityisesti tietenkin sen historiallisesti arvokkaassa vanhassa kaupungissa. Kotorissa on mm. kissamuseo :-)  Vanhan kaupungin kujilla kulkiessa eräässä pienessä putiikissa paikallinen käsityöläinen myi mm. näitä kissarintakoruja. Ne on tehty kierrätysvetoketjuista. Arvoin punaisen ja sinisen välillä, että kumman otan. No, otin tuon sinisen Olen pitänyt tuota korua todella paljon - rakastan sitä <3  Siksi olen harmitellut, että miksi en ostanut myös sitä punaista. Kierrätysfarkkumekkoa ostaessani Turussa Tyyki Design -liikkeessä huomasin, että putiikin omistaja tekee myös kierrätysvetoketjuista koruja ja ostin tuon punaisen sydänvetoketjukorun. Tuli mieleeni, että jospa teettäisin hänellä nämä eriväriset kisut - ja se onnistui! Aivan ihanat <3 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
20.9.2022

Retromuotinäytöksessä vuorossa Reetriikka Tammi-tuotteen hame, #madeinfinland tottakai! Tammi-tuote on sekin ilmeisesti Lahdesta Tämä hame on 1980-luvun lopulta, ja jonkin verran sitä silloin käytin. 

Olen aina pitänyt sinisestä Charin-puseroa käytin paljon, se on 1990-luvun alusta, ja sen olen toki esitellyt jo näiden -vaatepostausten alussa. Kauluksessa kiva yksityiskohta, kun sitä voi pitää avoimena tai "poolona". Tänään #päivänasu siis tällä yhdistelmällä töissä. Molemmat vaatekappaleet on hyvin monikäyttöisiä - helposti yhdisteltävissä eri vaatteiden kanssa.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
15.9.2022

Äidin Urjalasta Metsovaaran tehtaalta 1960-70-luvun taitteessa ostama kangas!  Yli 50 vuotta kangas odotti vinttikammarissa. Tällainen siitä tuli!
Tyyki Design:
"Asiakas toi epämääräisen palan retroa kuviollista puuvillakangasta Design Marjatta Metsovaara, josta hän halusi Kielo-farkkumekon mallisen. Kangasta oli hieman liian vähän kokonaiseen mekkoon, joten lisäsin oranssia ja pinkkiä puuvillakangasta lisäksi.  Ainakin on uniikkikappale tämä mekko!"

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
14.9.2022

Legendaarisessa Pallaksen retrohotellissa ruskaa ihmettelemässä!
Ensimmäinen tunturihotelli rakennettiin Pallakselle vuonna 1938. Saksalaiset räjäyttivät hotellin v. 1944 poistuessaan Lapista. Nykyinen hotelli rakennettiin v. 1948, ja me vietämme täällä ihanat neljä vuorokautta! Nyt olemme käyneet Keimiötunturilla ja Taivaskerolla, jossa olympiatuli sytytettiin vuonna 1952. Säät ovat suosineet Lapin reissuamme niin, että pari sumuista päivää ei harmita. 

Eilen illallisella Pääsky by Silo - leninki 1970-luvulta. En yhtään muista, onko tämä äitini vai minun, mutta muistan tätä käyttäneeni. Ihana syksyinen väri - ja jälleen malliltaan samanlainen, kuin nyt näkee muotiliikkeissä! 

Silo perustettiin vuonna 1928 Turkuun. Suurimmillaan Silo oli 1950-luvulla, jolloin se työllisti noin 800 henkeä ja oli Suomen Trikoon jälkeen Suomen toiseksi suurin trikoovalmistaja. Konkurssiin yritys haettiin vuonna 1986. Yritys tunnettiin pitkäaikaisesta iskulauseestaan "Silo luo suloa", jonka keksi yritykseen vuonna 1935 mainospäälliköksi palkattu Olavi Paavolainen. Lähde: Wikipedia. 

Kalevala korun Hattulan lintu -korun sain v. 1996, kun Katri syntyi. Aika harvoin olen käyttänyt, pitääkin ottaa useammin esille <3

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
7.9.2022

Kierrätystä tämäkin - ei äidiltä tyttärelle vaan tyttäreltä äidille :D
Sifonkipusero on jommankumman meidän tytöistä, ehkä noin viiden vuoden takaa. Kyllä he vaatteitaan myyvät tai antavat eteenpäin, mutta joskus minä nappaan itselleni jonkin hylätyksi tulleen vaatekappaleen, jos se miellyttää ja ennen kaikkea mahtuu päälle. Tässä yksi sellainen. Malvatex (myöh. Malviina) -hame on 1980-luvun alkupuolelta. Hameessa on kaunis kellohelma ihan alaosassa. Tänään töissä näissä hepenissä.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
1.9.2022

Eilen, 31.8., tasan 15 vuotta sitten, Eila-äiti nukkui pois. Siitä päivälleen 10 vuotta aikaisemmin prinsessa Diana menehtyi. Äitikin oli vielä liian nuori menehtymään, mutta myös Dianan kuolema aikanaan järkytti, koska hän olisi täsmälleen minun ikäiseni, jos vielä eläisi.

Diana oli ikoninen pukeutuja, toki pukeutuminen ei ollut rahasta kiinni No, tyylitajua ei saa rahalla, mutta tyyliä äidilläkin aina oli. Halusin muistaa tätä päivää pukeutumalla yhteen äidin leninkiin - hänen vaatteitaan en ole vielä vinttikammarista esitellytkään. Se on Kaisu Heikkilän leninki 1970-luvulta. Hassua ajatella, että minulla on töissä noin 50 vuotta vanha vaate, 10-20 vuotta vanhempi kuin useimmat kollegat :-)

Kalevala Korun Kanteletar-käädyn annoin äidille 50-vuotislahjaksi vuonna 1985. Kynttilä palaa edelleen haudalla <3