Talvi 2023-24

22.2.2024
Pitäisikö liittyä Keskeneräiset käsityöt -vertaistukiryhmään 🤔 Nimittäin viimeistelin tämän vuonna 1978 syksyllä aloittamani villapuseron pari viikkoa sitten.... Pusero oli muuten valmis, mutta kaulus puuttui. Onneksi äiti oli säästänyt langat, niin sain viimeistelyn tehtyä, eihän siitä ole kuin 46 vuotta 😁

En kyllä ymmärrä, miksi puseron tekeminen on jäänyt kesken, ja vielä noin vähän. Olen kyllä aina tykännyt kylmistä väreistä, mutta onhan tuossa kauniit lämpimät värit. 

Kudoin tuota villapuseroa lukion toisella luokalla. Mietin, että ei täällä syrjäkylillä oikein ollut teineillä muita harrastuksia kuin lukeminen, ulkoilu ja käsityöt. Ei 1970-luvulla tullut kenellekään mieleenkään, että olisi harrastuksiin kuljetettu, ja olisiko niitä ollutkaan... En tiedä, mitä teinit pitäjällä tekivät koulun jälkeen, ehkä pipolätkää, pesäpalloa tms. Pari kertaa Kanteenmaan koululla oli 4H-kerho. Niin ja jumppa oli kerran viikossa, mutta siellä kävi myös "vanhat" naiset, kuten teinistä tuntui 😄Onneksi kirjastoauto kävi myös syrjäkylillä!

Niin siitä vertaistukiryhmästä.... keskeneräisiä puseroita ei enää löydy, mutta jospa saisin valmiiksi abivuoden syksyllä (1979) aloittamani virkatun sängynpeitteen! Pistän tavoitteeksi kaksi vuotta - eli eläkkeelle pääsyä odotellessa, jos vain nivelrikkoiset sormeni sen kestävät!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
18.2.2024
Hääpäivät on vietetty ja juhlittu, siitä ei sen enempää. Mutta palaan #vaatekaapinaarteet -päivityksiin vielä näiden "Kirkon portailla" -kuvien myötä. Nimittäin sain anopilta, Petrin Kirsti-äidiltä, lahjaksi hänen vanhan turkistakkinsa, ja hääpäivä oli tietysti tarpeeksi arvokas juhla, jossa käytin sitä.

Viime talvena kerroin äitini 1960-luvun krimiturkista, ja silloin totesin, että itse en osta turkkia, mutta siinä en näe mitään epäeettistä, että käyttää näitä "perintöturkiksia". Päinvastoin. Siksi ylpeydellä kannan tätä ihanan lämmintä ja kaunista lahjaturkkiani!

Turkistakki on ostettu 1990-luvulla Tampereella toimivasta Napparin liikkeestä. Nappari on näitä vanhoja tamperelaiseen katukuvaan kuuluvia liikkeitä, jo vuonna 1911 perustettu ja edelleen saman suvun omistuksessa.

Takki on tietenkin #madeinfinland Gemmi-nimisen yrityksen valmistama. "Olemme suomalainen luksuspäällysvaatemerkki", kuten yritys itsestään kertoo. Yritys toimii Loviisassa.

Olen pitänyt tätä turkistakkia muutaman kerran näiden 10 vuoden aikana, lähinnä tilaisuuksissa, joissa ei "turkishäpeää" tarvitse kokea.
Vai joko Suomessa ymmärretään, että on eettisempää käyttää näitä perintö- ja vintage-turkiksia kuin jättää käyttämättä tai jopa hävittää ne? Aggressioita pelkäämättä 🤔

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

9.2.2024

Joskus elämässä käy niin onnellisesti, että löytää sielunkumppanin, vieläpä kypsässä iässä. Näin meille kävi runsas 12 vuotta sitten, ja eilen saimme viettää 10-vuotishääpäivää 💖

Aika on kulunut todella nopsaan, ja nyt yli kuuskymppisenä sitä ymmärtää, että yli 10 vuotta sitten sitä oli vielä nuori! Tämä tiedoksi kaikille viiskymppisille ja sitä nuoremmille 😸

Tämäkin on "vanhojen vaatteiden postaus", joten asiaan: hääpäivänä 8.2.2014 Pyhän Birgitan kirkon käytävää askeltaessa minulla oli ihana byMarja - leninki. Se oli mittatilaustyö lahtelaiselta vaatevalmistajalta. Surukseni huomasin muutama vuosi sitten, että yritys on lopettanut, tarkalleen vuonna 2019.

Mutta avioliitto kestää ja voi hyvin 🥂

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
2.2.2024
Voiko enempää olla opettajan näköinen 😄 Ihan on Ansa Kynttilä -fiilis 🤭 Onkohan opettajilla nykyään stereotyyppistä pukeutumista? 

#päivänasu ei kyllä ole tällä kertaa 30-50 vuoden takaa. Hame on noin 10 vuotta vanha Promisen #madeinfinland -tuotantoa, paljon takavuosina töissä pidetty. Villatakki ja paitapusero ovat sen sijaan parina viime vuosikymmenenä yleistyneitä #designinfinland, mutta muualla tehtyjä. Onneksi sentään lähialueilla: Alpan petrolinsininen villatakki Liettuassa ja Ril's paitapusero Eestissä.

Alpa on jyväskyläläinen yritys, joka käyttää mm. alpakan villaa ja on vastuullisen yrityksen maineessa. Villatakki on 100% alpakan villaa.
Ril's on osa L-Fashion Groupia, eli Luhtaa.
Kettukoru on Design by Kieto-tuotantoa. Yritys toimii Joensuussa. 

Niin... siitä stereotypiasta. Kun aika tarkalleen kaksi vuotta sitten aloin koluta tuota vinttikammaria, se oli vastareaktio sille, kun Ukrainan sodan tarkka seuraaminen meni ihon alle - sain muuta ajateltavaa, kun muistelin näiden omien vaatteiden "historiaa". Mutta toki samalla olen totuttanut sekä oppilaita että kollegoita entisajan open pukeutumistyyliin 😁

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
27.1.2024
Ei pelkästään #madeinfinland vaan myös #madeinkanteenmaa, sekä nainen että villapaita 😄 
Ihmeesti sitä lukiolaisena ehti tehdä käsitöitä. Tämän puseron kudoin lukion toisella luokalla. Luokanvalvojana oli ruotsin ja saksan opettaja Ritva Ojanen, joka ihaili puseroa ja epäili, että en ole sitä itse tehnyt. Kyllä minäkin sitä nyt ihmettelen 😊Viimeksi olen pitänyt tätä puseroa 1970-luvun lopulla, mutta nyt taidan ottaa sen käyttöön. Onneksi äiti on sen vintillä säilyttänyt!

Seison kuvassa Punkalaitumen kartan luona. Kartta on painettu vuonna 1963. Se on ollut meillä seinällä "aina", mutta takaisin kotitalooni muutettuani kehystytin sen. Mutta tietääkö kukaan mistään LUNTTAAMATTA, kuinka monta naapurikuntaa Punkalaitumella oli vuonna 1963 ja mitkä ne olivat? Saapi nähdä, tuleeko tietoa Facebookissa tai Instagramissa! Itse en olisi osannut vastata ilman tätä karttaa. Oikea vastaus kuvagallerian alla.

Vastaus Punkalaitumen naapurikuntiin vuonna 1963: Loimaan maalaiskunta, Metsämaa, Humppila, Urjala, Tyrvää, Kiikka, Huittinen ja Alastaro. Nykyiset naapurit: Loimaa, Humppila, Urjala, Sastamala ja Huittinen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
21.1.2024
Olisipa vuonna 1977 ollut some, niin olisin iloisesti esitellyt, että ihan itse tein tämän villapuseron 😊 No, parempi myöhään...

Kudoin tämän kirjoneuleen lukion ekalla luokalla, eli kuva on lukuvuoden 1977-78 #koulukuva. Nippanappa mahtuu päälle.... Kuvien välillä on 47 vuotta 😁Niin, meillä tosiaan kudotaan, ei neulota villapaitaa!

Kaikki 70-luvun nuoret muistavat todennäköisesti Beavers-farkut? Luokkakuvan viininpunaiset sametti-Beaversit ovat vielä tallessa, mutta eihän niihin mahdu enää kuin toinen reisi 🤦‍♀️Hämmästellen huomasin, että nekin ovat #madeinfinland! Ensimmäiset Beaversit tehtiin vuonna 1970 ja viimeiset 1980-luvulla. Tuotemerkki myytiin vuonna 1996 Luhdalle. Enimmillään työntekijöitä oli 150. Netistä löytyy yllättävän paljon tietoa Beavers-historiasta, mm. Wikipediasta. Hurriganes oli varmaan paras mainostaja!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
14.1.2023
Nyt ei ole #madeinfinland eikä edes #vintinaarteet asukokonaisuus, vaan suoraan vaatekaapista😊  

Nuorena opiskelijana ei tullut kierrettyä baareja, vaan enemmän kiinnosti kauniit vaatteet, joten baarien sijaan rahat menivät vaatteisiin. MUTTA.... harvoin ostin opiskelija- tai nuoren opettajan budjetilla normaalihintaisia vaatteita, vaan nimenomaan hyvälaatuisia aletuotteita tai sitten tehtaanmyymälöiden tarjontaa. Nykyään en vieläkään käy juurikaan baareissa mutta vaatteita ostan aika harvakseltaan. Lähinnä tarpeeseen tai jos näen alennuslaarissa jonkin todella oman tyylin mukaisen vaatteen. Sellainen löytö on tämä Tommy Hilfigerin kaunis tummansiniraidallinen pusero, jonka löysin vuonna 2018 Kouvolassa jostakin vaatekaupasta peräti 70 % alennuksella! Petri kävi passikuvassa kesälomareissullamme, ja minä käväisin sillä aikaa viereisessä myymälässä 😄Pusero on todella ihana ja olen pitänyt sitä paljon. 

Koru on Fossil - sekin tälle opelle sopiva!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
6.1.2024
Tänään, loppiaisena 6. tammikuuta, Aune-tätini täyttäisi 90 vuotta. Hän on tärkeä minulle paitsi kummitätinä, niin myös tyyli-ikonina ja esikuvana. Sekä Aune-tädillä että Eila-äidilläni oli molemmilla pettämätön tyylitaju ja värisilmä, ja molemmat rakastivat kauniita vaatteita. 

Mieheni Petri löysi Punkalaitumen OP:n valokuva-arkistoista tämän vanhan valokuvan (klikkaa kuva suuremmaksi). Kuvassa ovat kummisetäni Seppo Pöyri ja vaimonsa Aune. Seppo aloitti pankkiuransa Punkalaitumen OP:n Oriniemen konttorinjohtajana (1954-62), mistä ajasta heille jäi elinikäisiä perheystäviä Oriniemessä. Kuvan mukaan Aune näköjään nuorena perheenäitinä auttoi Sepon töissä konttorilla. Myös pankissa kaikki kirjattiin käsin siihen aikaan 😄

Oriniemestä perheen tie vei vuosiksi 1962-64 Honkajoelle, missä Seppo työskenteli toimitusjohtajana. Vuosina 1964-79 Seppo toimi Porin Seudun OP:n Friitalan konttorin konttorinjohtajana ja lopulta Porin Seudun OP:n Ulvilan Seudun aluejohtajana. Kanssakäyminen Pöyrin perheen kanssa oli tiivistä, sillä Aunelle lapsuudenkoti Kanteenmaassa ja veljet täällä olivat tärkeitä. Myös Seppo tuli osaksi sukua - hän oli mies, joka oli yhteiskunnallisesti monessa mukana ja sydän oli täyttä kultaa! Siksi oli suunnaton järkytys, kun hän menehtyi nuorena, vain vähän yli viisikymppisenä 💔 En ole koskaan ollut hautajaisissa, joissa suru oli niin käsinkosketeltavaa. Ulvilan keskiaikainen kirkko oli aivan täynnä liikuttunutta väkeä.

Leskeksi jäätyään Aune aina silloin tällöin omaksi ilokseen toimi myyjänä Ulvilassa Jil's - nimisen tuotemerkin tehtaanmyymälässä. Jil's toimi vuosina 1976-86. Kuuluisin suunnittelija taitaa olla #ritvafalla. Tästä tuli äidille ja minulle lähes harrastus - kävimme katsomassa, mitä hienoa myymälässä taas on, ja usein mukaan tarttui mm. uniikkeja koekappaleita! Kun Jil's loppui, Porin ja Ulvilan rajamaille tuli uusi vaatevalmistaja, Carissa. Siellä myös kävimme usein Aunen kanssa.

"Joulukuusikuvassa" on edustettuna sekä Jil's että Carissa: upea havunvihreä pusero on Jil's -tuotantoa ja kaunis hame on Carissan. Molemmat Ulvilasta ostettuja. Aivan kuin tämän päivän muotikatalogeista! Pidän paljon koruista, mutta nämä vaatteet ovat kuin itsessään koruja, eivät muuta tarvitse 👌 

Sydämelliset terveiset "sinne jonnekin" tyylikkäille naisille, Aune-tädille ja Eila-äidille 💕

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
31.12.2023
Paluu lapsuuteen ja nuoruuteen uuden vuoden kynnyksellä ❤️
Tampere-talossa esiintyivät Marion Rung, Lea Laven, Markku Aro ja Kai Hyttinen - ja olikin melkoinen 1960-80-luvun hittikavalkadi! Hyvästi yö, Tumma nainen, Keskiyön aikaan, Kurki... ja muut niiiin tutut biisit! Käsittämättömästi lähes kahdeksankymppisellä Marionilla säilynyt heleä ääni, samoin miesartistien äänet edelleen yhtä karismaattisia kuin ennenkin 👌

Teemaan sopivasti tällä ja ensi viikolla TV:stä tulee Jari Tervon "Kun Suomi muuttui – levottomat ajat 1961-1981", juuri näiden artistien kulta-aikaa. Omat muistikuvat ovat tietysti 1960-luvulta vielä hataria, mutta sen muistan, kuinka Vietnamin sota tuli myös meidän olohuoneeseen... Onneksi tuli myös Lassie, ja jopa Peyton Placen muistan. Nykyään sotaa voi seurata lähes on-line eri medioista... on se sitten hyvä tai huono juttu. Mielenkiintoista katsella ensi viikolla, mitä muistikuvia nousee mieleen, kun Tervon ohjelmassa päästään jo 1970-luvulle, omaan teiniaikaan!

Tästä #madeinfinland Kaisu Heikkilän leningistä on näköjään tullut uuden vuoden juhla-asu: käytin sitä bileissä 31.12.1979. Nuorena jaksoi katsoa ilotulituksetkin 😍Otin leningin käyttöön yli 40 vuoden jälkeen, eli vuosi sitten. Eilen siis Tampereella. Kaulakoru on 1980-luvulta. Ohjelmassa oli myös illallinen ravintola Sasorissa. 

Kaikkea hyvää kaikille uudelle vuodelle 2024!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
19.12.2023
Viikonloppuna juhlimme syntymäpäiviä, kun #mumminkulta täytti kolme vuotta 😍
Niin on pikkuherralla isopapan geenit, kun mieluisin lahja oli ehdottomasti tukkirekka! 

Syntymäpäiväsankarin kunniaksi laitoin #madeinfinland korusetin. Ihanat korut on valmistanut Inx Design -niminen yritys. Olen saanut ne lahjaksi omalta nuorisolta ❤️

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
17.12.2023
Kalevala Koruissa on taikaa... Jokin aika sitten silmiin osui tieto, että Kalevala Korulla on ns. Kalevala Pidetty -palvelu, eli secondhand-palvelu, jossa voi ostaa käytettyjä ja huollettuja koruja.

Minulla oli 1980-luvulla Hannun vaakuna -koru josta tykkäsin kovasti ja pidin paljon, mutta en ole löytänyt sitä mistään. Minne lienee kadonnut ajan saatossa.... Niinpä innostuin tutkailemaan tuolla Kalevala Pidetty -sivustolla, josko sieltä löytäisin Hannun vaakunan - ja sieltähän sellainen löytyi 😍

Hannun vaakuna sopii moneen menoon, tällä kerralla ripustin sen 1980-luvulla hankkimaani #madeinfinland pusero&hame -yhdistelmään. Ostin asun Tampereelta Malvatex-nimisestä putiikista. Materiaali on ihanaa, vähän huopamaista kangasta, jossa on vihreitä "langanpätkiä".

Lainaus Kalevala Korun sivuilta:
"Hannunvaakuna suojelee pahalta. Yhdestä nauhasta muodostuva kuvio synnyttää suojaavan voiman, jonka mahtiin uskoi muinoin koko pohjoinen Eurooppa. Kuvio muistuttaa myös maan neljästä suojelushengestä, jotka asettuivat kukin omaan nurkkaansa ja kannattelivat taivasta maan yllä. Pohjolan kansat antoivat näille hengille nimiksi Länsi, Itä, Pohjoinen ja Etelä."

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
8.12.2023
Retro-mummin vinttikammarista löytyy myös lastenvaatteita, ja onneksi ainakin tämä Teletappi-asu on todella mieluinen 😍 Viime viikonlopun #mumminkulta kulki Tiivitaavi kainalossa 😁  

Teletappi-asu ja Tiivitaavi ovat 1990-luvun lopulta, jolloin Teletapit oli meillä kova juttu. Ehkä nukke muistuttaa Fanttia, joka on nyt Iivon aivan huippulemppari 😄Nimenomaan Fantti ja työkoneet -ohjelma, jota aikuinenkin katselee mielellään. Enpäs tiennyt ennen, kuinka hienosti porkkanannostokone toimii, puhumattakaan materiaalinkäsittelykoneesta 😂

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
1.12.2023
Kaunis Promisen kellohelmainen hame on 1990-luvun alkupuolelta. Pidin sitä aikanaan paljon, mutta väri on sen verran erikoinen, että sen yhdistäminen minkään puseron kanssa on haastavaa. MUTTA.... musta on aina varma valinta 👌

Promise on vuonna 1991 perustettu lahtelainen vaatevalmistaja. Villapusero on muutaman vuoden takainen s.t.i-tuotemerkkiä.

Kokonaisuuteen sopiva Kalevala Korun "Kosmos" on aivan lempparini, siinä on jotakin 60-lukulaista 😍
Sitaatti Kosmoksesta Kalevala Korun sivuilta:

"Päättymätön maailmankaikkeus
Taivaan loputon avaruus
Taivaankappaleiden vaellus
Tuhannet tähdet ja kuut ja galaksit
Kukin omaan radallaan
Kukin omaan tahtiinsa
Tietävät menneen ja tulevan
Mutta kertovatko siitä meille?
Ja jos kertovat, ymmärrämmekö?

Design Antonio Mazzamauro"

Ja juu, kuvat on lokakuulta 😁