Talvi 2023

22.2.2023

Vanhaa, mutta ei tällä kerralla _kokonaan_ suomalaista. Ja ei, nyt en puhu naisesta, vaan edelleen vaatteista :D

Ulkona -18 astetta, joten oli paikallaan kaivaa kaapin alahyllyltä Norjasta vuonna 1992 ostamani superlämmin villatakki. Muistan vielä sen käsityöputiikin Geilon kaupungissa, siellä oli toinen toistaan kauniimpia norjalaisia villavaatteita! 

Hame on ehkä noin 10 vuotta vanha Voglian mallistoa. Siitä en ole varma, että onko se #madeinfinland. Hameessa lukee kyllä Finland, mutta ehkä joku tietää, onko Voglian vaatteet Suomessa tehtyjä? 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
14.2.2023

Hyvää ystävänpäivää! Yhdeksättä hääpäivää juhlistamassa <3 Jotain vanhaa, jotain uutta, vain jotain sinistä puuttuu.  Vanhaa on myrskyläläisen L-Koltun musta ryppypintainen hame 30 vuoden takaa - jälleen löydetty sieltä meidän vinttikammarista. Uutta on ihana akaalaisen Studio FeelK - nimisen vaatevalmistajan #madeinfinland pusero .

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
8.2.2023

Näissä Retro-open vaate-esittelyissäni ideana on ollut arvostaa ja kunnioittaa 1960-90-luvun laadukasta SUOMALAISTA vaatesuunnittelua ja -valmistusta, enkä siksi ole esitellyt uusia vaatteita - toki niitä ei ole juurikaan tarvinnut viime aikoina hankkia. MUTTA joskus haluan tukea näitä uusia #madeinfinland yrittäjiä. Siksipä esittelen nyt alle vuoden vanhan vaatteen: ihanan upean Vadelma Designin neuleen, Tampereella tehty :-)  

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
1.2.2023

Paluu alkuvuoteen 1997: silloin esitettiin TV:ssä ohjelmaa nimeltä Sydämenvaltaajat, jonka yhdessä jaksossa esiteltiin eläinfysioterapeutti Leena Piiran työtä. Leena pyysi ohjelmaan yhdeksi hoidettavaksi meidän Lolaa, Int Sh Ch & MultiWinner Tuliketun Utu-Keijua. Lola oli tuolloin noin puolivuotias pentu. Minulla oli päälläni tämä sama lila pusero, jota olen jo pari vuotta käyttänyt uudelleen koulussa.  Valitettavasti olen leikannut kutittavan lapun niskasta pois, että minkä valmistajan pusero on. Myös englanninsetteri-koru on sama kuin 26 vuotta sitten. 

Hame tuoreissa kuvissa on sen sijaan aika uusi: ihastuin kotimaisen Huihui-valmistajan villavekkihameisiin! Helmassa on kiva kapea rimpsu. "Pakko" hankkia niitä kaksi, tumma lila ja viininpunainen.... aivan ihanat päällä!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
27.1.2023

Kai tämänkin suht ajattoman #madeinfinland leningin voisi pistää töihin? Leninki on yli 40 vuoden takaa, 1970-80-luvun taitteesta. Se on aika pelkistetty samettipintainen salolaisen Salonnen tuotantoa. Yritys on sekä valmistanut naisten vaatteita että myynyt niitä omassa liikkeessään. 

Vanha kuva on vuoden 1981 vapunpäivänä otettu. Huomaa sama tapetti taustalla...  Niinpä - jos itse olen retro, niin meidän talo on myös retro, äidin ja isän aikoinaan sisustama :-) Koira oli kääpiövillakoira Dixie.

Tuolla tukkatyylillä ensimmäisen vuoden historian opiskelija ei erottunut joukosta Tampereen yliopiston alakahvilassa :D

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
15.1.2023

Joutilaan myrskypäivän päivitys Retro-open muistelualbumiin. Tosin tähän 1980-luvun asuun ei liity mitään erityisiä muistoja, kunhan löysin nämä vaatteet jälleen kotitalon vinttikammarista. 

Pusero on #madeinfinland tuotemerkiltään Pia Crista ja kellohelmainen hame on vanhaa Nansoa. Lapusta päätellen paljon pidetty ja pesty, vaikkakin kangas on uudenveroisena säilynyt, laadukasta suomalaista tekoa. Käyttöön tulevat tässä talven aikana.
PS. Joulukuusi on jo siivottu pois ;-) 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
7.1.2023

Tänään tällä Kaunotar-tuotteen takilla Tampereen kauppahallissa ja Stockmannilla. Niin on kylmä, että oli tosiaan haettava pitkä ulsteri vintiltä - 30 vuoden tauon jälkeen. Taukoa ei ole ollut sen takia, etteikö olisi ollut hyytäviä pakkaskelejä vuosikymmeniin, vaan siksi, että takkimuodissa leveät hartiat olivat pitkään so-last-season :-) Tässä iässä kantti kestää pitää vanhoja vaatteita, ja tämä takki on kuin pakasta vedetty! 

Pidin tätä todella paljon töissä ja mieleen on jäänyt kuin eilinen päivä ne lukuisat välituntivalvonnat tämä takki päällä, kun kävelin kohti tupakkanurkkausta. Edelleen muistan, ketkä siellä tuprutteluvat ja ketkä olivat vahtimassa. Mutta ei siitä sen enempää, koska "rikos" on jo vanhentunut :D 

Takki on tosiaan Kaunottaren, joka toimi vuosina 1958-90. Siinä on kaunis kaulus ja jopa piilonapitus! Huivina minulla on uusi ostos, Satasauman tekemä superlämmin ruusukuvioinen kolmiohuivi. #satasauma on Huittisissa toimiva ompelimo, jossa tehdään mm. ihania lastenvaatteita.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
31.12.2022

Tarkalleen tällä päivämäärällä vuonna 1979 - 43 vuotta sitten - käytin tätä Kaisu Heikkilän leninkiä, kun olimme kaverini Annen kotona Kouvolla uudenvuoden bileissä. Uutta vuotta ja uutta vuosikymmentä oli juhlimassa ainakin Kanteenmaan ja Huhtamon nuorisoa. Muistan tarkalleen, mitä ajattelin silloin: olin varma, että alkava vuosikymmen eli 1980-luku tulee olemaan elämäni paras kymmen. Pääsen ylioppilaaksi (kirjoitukset oli keväällä 1980), menen opiskelemaan ja muutan pois kotoa, menen ehkä naimisiin, enkä ala vielä vanhentua ;-)  

Mitähän 18-vuotias Marita olisi tuumannut, jos olisi ymmärtänyt, että kyllä ne seuraavatkin vuosikymmenet ovat hyviä, eikä pelkkä nuoruus tee elämästä hyvää.... Toki elämässä tulee eteen niitä surullisia ja ikäviä asioita, mutta surustakin voi jalostua kauniita muistoja ennen pitkää. Jos vuosikymmenet jotenkin voi arvottaa, niin kuuskymppinen Marita pitää 2010-lukua toistaiseksi "parhaimpana". Syitä en nyt luettele, mutta vuodenvaihteessa 1979/80 en sitä ikinä olisi uskonut, että viiskymppisenä elämä voi tuntua parhaalta!  2020-luku ei Euroopan mittapuulla, eikä globaalistikaan, ole alkanut millään tavalla hyvin, mutta toivotaan, että vuosi 2023 tuo käänteen parempaan suuntaan. 

Kaisu Heikkilän leningistä: siinä on uskomattoman kauniit leikkaukset, erityisesti hihoissa on "keskiajan linnanneitomainen" kahden kankaan yhdistävä leikkaus. Leninkiä en ole pitänyt 40 vuoteen, mutta nyt pidän! Niin... En muista, missä Kouvon talon silloinen isäntäpari oli, mutta ei ainakaan kotona ;-)
HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2023!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
22.12.2022

Joululoma paremmalla puolellaan... mutta vielä viimeinen retroilu ennen joulua. Olin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa historian opettajana Forssan lukion iltalinjalla. Silloin käytin tätä Arolan kutomon asua. Nuorena sitä jaksoi tehdä ensin päivätyön Punkalaitumella ja sitten iltatyön Forssassa...  

Vuonna 1996 sama asu on päälläni, kun joulun aikaan olimme Katrin yksivuotiskuvassa. Punaiset Aaltosen kengät on valitettavasti pudonneet muuttomatkojen varrelle...

Viimeisen 10 vuoden aikana olen ottanut tavaksi pukea tämän ylleni koulun joulujuhlassa ennen lomille lähtöä - niin tänäkin vuonna. Nyt siis retroilu jää tauolle ja rauhoittuu joulun viettoon. Rentouttavaa joulun aikaa <3

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
18.12.2022

Nyt oli riittävän arvokas juhla, että otin ensimmäisen kerran käyttöön Tyyki Designissa teettämäni leningin: Iivon 2-vuotisjuhla! 

Minulla oli tallessa vintillä äidin 1960-70-luvun taitteessa Urjalan Metsovaaran tehtaalta ostama kangas. Muistan, kuinka silloin tällöin kävimme siellä, ja usein myös samalla reissulla Nuutajärven lasitehtaalla. Mietin pitkään, mitä tällä kankaalla tekisin, kunnes näin mm. kierrätysfarkkumekkoja valmistavan Tyyki Designin Kielo-mallin - sellainen siis!  Retro-kangas jalostui ansaitsemaansa muotoon <3

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
13.12.2022

Tänään laitoin kouluun aidon norjalaisvillapaidan, kun luokan kanssa taistelimme tuulessa ja tuiskussa tiemme Forssan teatteriin! Eikä tullut kylmä! 

#madeinnorway villapaita on tasan 30 vuotta vanha. Kiersimme syyskesällä 1992 eteläistä Norjaa, ja ostin villapaidan jostakin Hardangerin vuonon alueelta. Kaupunkia en muista. Itse asiassa minulla on näitä kaksi, sillä ostin samanlaisen äidilleni tuliaiseksi :-) Nyt pääsi/joutui Armi äidin kainaloon <3

Niin, kävimme katsomassa teatterikoululaisten esittämää modernisoitua Punahilkkaa. Punahilkka ei ollut tällä kerralla vaarassa joutua suden suuhun, vaan varomattoman somen käytön vuoksi "setämiehen" pahojen aikeiden uhriksi. Paras kritiikki ja suositus on, kun neljäs- ja viidesluokkalaiset katsovat hiiskumatta esitystä 1 h 40 min!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
9.12.2022

Ihmeellisiä random-asioita ihmisen mieleen saattaakin jäädä ... kuten mitä vaatteita on ollut päällä jossakin tilanteessa vuosikymmeniä sitten!
Vuonna 1994 minulle tuli kova koirakuume, ja olin koirakirjasta katsellut kuvaa elegantista englanninsetteristä. Kuinka sattuikaan, Rehtijärvellä noin 10 km:n päässä Tuliketun kennelissä oli suunnitteilla pentue. Ja mikä parasta, meillä oli mahdollisuus käydä katsomassa pentueen isää, joka oli Lappalaisen Einellä silloin visiitillä. Tämä upea uros oli Am Ch Fieldplay's Key Coloration <3  Näin meille tuli ensimmäinen englanninsetteri, Tuliketun Sipi-Sipsu. Myöhemmin omiakin kasvatteja (Kiilerin jälkeläisiä) kävi USA:ssa valioitumassa, Halla ja Harriet. Niin kuin olen sanonut - taitaa ne tittelit periytyä :D

Tämä tarina liittyy vaatteisiin sillä tavalla, että tuolla reissulla, jolloin näin tuon upean uroksen, minulla oli tämä havunvihreä Arolan neule päällä - tosiaan jostakin kumman syystä muistan sen ;-)   Klassinen neule, jota en ole kiikuttanut vintille, vaan se on ollut paljonkin käytössä. 

Adatton #madeinfinland hameen täytyy olla Eila-äitini, koska en muista sitä käyttäneeni. Hame on mahdollisesti 1980-luvulta. Kaunis, niinikään klassinen hame, jota nyt olen käyttänyt töissä Arolan neuleen kanssa. Kaulassa vanhaa #aarikka a. Niin, ja koirat ovat vaihtuneet kissoihin :D